włoskie przepisy

Rozkoszny, jednoczący się z włoskimi potrawami ser – czy wiecie, o jakim artykule mowa? Naturalnie, gra toczy się o mozzarellę. Kultowy na całym globie ser pochodzi z południowych rejonów Włoch, a wnikliwie z rejonu Kampania. Własną popularność zawdzięcza nie wyłącznie dzięki łagodnemu smaku, jednak także specyficznemu zachowaniu po podgrzaniu. A więc potrawy z serem mozzarellą po podgrzaniu nabierają totalnie nowego oblicza – ser w specjalistyczny sposób rozciąga się, niemniej jednak równolegle nie zmienia własnego łagodnego i naturalnego smaku.

tiramisu

Jak oraz z czego powstaje mozzarella?
Fanatycy włoskiej pizzy czy też innych potraw, czy to z makaronami bądź też innymi wybornymi dodatkami okraszonymi tym naturalnie serem okazjonalnie zastanawiają się, jak oraz z czego powstaje ich przysmak. Biegnijmy z wyjaśnieniem – włoska mozzarella (ta oryginalna, nie artykuły seropodobne) powstaje ze świeżego mleka bawolic lub też mieszanki mleka bawolic oraz krów. To, co jest niezwykle specyficzne dla mozzarelli to także jej kształt – ser przyjmuje formę obłej kuli. Mieszanka mleka i dodatków zatapiana jest w serwatce, gdzie pozyskuje się finalny kształt oraz smak. Oczywiście ser mozzarella nie jest sprzedawany tak, jak inne sery – mozzarella trafia do sklepów w szczególnych pojemnikach i opakowaniach, w których jest zanurzona niewielką ilością serwatki. To naturalnie dzięki temu ser jest ciągle świeży oraz nie traci smaku.
Oryginalna mozarella vs artykuły sero podobne

włoskie przepisy

Wszyscy entuzjaści serów, restauratorzy, kucharze lub po prostu stereotypowi ludzie zdają sobie sprawę z tego, że nie zawsze na półkach sklepowych ser to tak naprawdę ser. W większości wypadków sprzedawany towar to artykuły seropodobne, o czym możemy przeczytać na etykietach opakowań. Ten kłopot dotyczy również mozzarelli. Jak wspomniano na początku artykułu, mozzarella wywodzi się z Włoch, a jej w największym stopniu znana i legendarna odmiana mozzarella di bufala campana wytwarzana jest wyłącznie w południowej części Włoch z rejonie Kampania wedle stereotypowych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Co ważne, zarówno nazwa i receptura są wpisane na listę artykułów chronionych i tradycyjnych.

ill gusto italiano

Skąd więc wziąć kreatywny, wyborny ser mozzarella? Wystarczy udać się do sprawdzonych delikatesów. Należy niemniej jednak liczyć się z tym, że oryginalny włoski ser będzie dużo droższy, niż sprzedawane w dyskontach towary seropodobne. Jako miłośnicy tradycyjnego sera mozzarella jesteśmy w stanie powiedzieć jedno – faktycznie warto dopłacić oraz cieszyć się pysznym smakiem.