prawdziwa włoska kuchnia w Krakowie

Kraków- nie jedynie zabytki, jakkolwiek też wyśmienita kuchnia
Kraków to na pewno jedno z najpiękniejszych oraz w najwyższym stopniu dostatnich w tradycję krajowych miast – nie da się kłócić z tym twierdzeniem. Mimo to stolica Małopolski to nie jedynie Wawel oraz piękne zabytki – to też sztuka kulinarna oraz lokalne dania i produkty, z których słynie Kraków. Duża grupa turystów zdaje się zapominać o gastronomicznym dziedzictwie tego miasta, a szkoda, gdyż krakowscy kucharze mają się czym pochwalić, głównie, kiedy gra toczy się o dania oraz lokalne produkty.

najlepsze polskie jedzenie w Krakowie

   

Lokalne produkty Krakowa
Nie byłoby kuchni bez doborowych towarów. Kraków słynie przede wszystkim z zdumiewającego nabiału: ser gazdowski-gołka (pucok, kara), bundz (bunc), redykołka, bryndza podhalańska. Ogromnym powodzeniem cieszy się także masło rzuchowskie, sądecki miód spadziowy lub sól wielicka. Te produkty niejednokrotnie tworzą podstawy lokalnych dań kuchni Krakowskiej.

Sztuka kulinarna Krakowa – lokalne dania oraz potrawy
Chociaż kuchni Krakowa obfituje w bezlik wybornych regionalnych składników – podróżnicy na ogół wyszukują gotowych dań, które za pomocą przeżyć kubków smakowych opiszą tradycję kucharską stolicy Małopolski. I tu Kraków nie ma powodów do wstydu. Degustatorzy dań mięsnych są w stanie pokusić się o uszczknięcie takich dań, jak jagnięcina podhalańska, tuszka gęsi zatorskiej czy jagnięcina jurajska z owcy olkuskiej. Dania rybne to natomiast karp w zalewie octowej lub karp zatorski wędzony. Wielbiciele zup muszą posmakować żurek po krakowsku bądź też barszcz czerwony krakowski.
Jednak to, z czego w najwyższym stopniu słynie Kraków w Polsce oraz na całym globie to nie danie główne, zupa czy przystawka – to frykas, jaki można traktować jako zwykły specjał. Mowa naturalnie o Obwarzanku Krakowskim. Jego wygląd przypomina pierścień o konturze koła. Wyróżniają go też specyficzne sploty, które wyglądem przypominają warkocz. Oryginalne obwarzanki powinny mieć średnicę między 12 a 17 centymetrów i ważyć do 120 gramów. W większości wypadków obwarzanki dekorowane są solą, sezamem, makiem bądź też kompozycją suszonych ziół.
Mniej modnym, chociaż także uznawanym za lokalny przysmak Krakowa jest chleb prądnicki. Jest to ciemne pieczywo, wypiekane na bazie zakwasu żytniego. Powierzchnia chleba zaciemniona jest otrębami żytnimi – chleb ten wolno rozpoznać również po specyficznych pęknięciach oraz grubej skórce (grubość od 4 do nawet 6 centymetrów).

http://mshg.pl/kim-jestesmy/   
Jak widać, Kraków stoi nie jedynie Wawelem oraz Sukiennicami – to również raj dla smakoszy, którzy wyszukują oryginalnych, polskich regionalnych kuchni oraz produktów, za pomocą których mogą o dużo lepiej zapoznać Kraków oraz jego okolice.