Wino białe czy czerwone? Jak dobierać wino do posiłków?
Włoska tradycja podawania wina do dań zawędrowała też do naszego kraju. Coraz to częściej na naszych stołach gości ten unikalny trunek. To kłopotliwe, okazuje się, że nasza wiedza dotycząca tego, jakim sposobem dobierać wino do potraw nie jest nadmiernie rozbudowana. Podpowiadamy jakie wino pasuje do których dań.
Wino Słowacja
Które wino pasuje do dań z makaronem?
Makarony najprawidłowiej podawać z winami wytrawnymi, jakie powinny być niemniej jednak lekkie. Jeśli makaron podawany jest z pomidorowym, mięsnym sosem, sprawdzi się najlepiej wino czerwone. W końcu takie danie wolno zestawić także z winem różowym.
bag in box
Z którym winem serwować dania rybne?
Stara reguła powiada, że do ryb najprzyzwoiciej pasuje wino białe. Warto jednakże nie zapominać, że nie jest to sztywna zasada. Jeżeli serwujemy gościom zupę rybną, jesteśmy w stanie podać ją z winem czerwonym. Warunek jest jednakże jeden: ma obowiązek to być wino lekkie.
Z jakim winem najprawidłowiej komponuje się mięso?
W tym wypadku dużo zależy od rodzaju mięsa. Do drobiu podawać wolno zarówno wino białe, jak oraz czerwone. Jeśli decydujemy się na to drugie, to powinno to być wino lekkie. W wypadku kurczaka z rożna w grę wstępuje wyłącznie wino czerwone. Cielęcina ma możliwość być podawana albo z młodym winem czerwonym, bądź musującym winem różowym. Jeśli na stole pojawi się mięso smażone, zaopatrzyć należy się w mocniejsze wino o kolorze czerwonym.