Wyjątkowa włoska kuchnia
Chcesz dobrze zjeść? Wśród wielu wariantów, które proponuje europejska sztuka kulinarna należy zwrócić uwagę na włoską kuchnię. Dlaczego? Otóż dlatego, że kuchnia włoska to kalejdoskop smaków, połączeń i duża dawka składników odżywczych.
Charakterystyczne włoskie przyprawy
Naszym rodakom kuchnia włoska, łączy się przede wszystkim z pizzą i makaronem oraz ewentualnie z winem. Podczas gdy włoska kuchnia to też takie smakołyki jak słodkie desery czy oliwki.
Popularne jedzenie włoskie
Makarony to baza włoskiej kuchni. We Włoszech gotuje się makarony w kilkudziesięciu rodzajach. W zasadzie niełatwo wymyśleć produkty których nie da się dołączyć do tej potrawy. zobacz Owoce morza, różne rodzaje mięs, np. wieprzowe czy drobiowe oraz przeróżne przyprawy, sprawiają, że pasty można jeść codziennie.
Następną typową potrawą jest pizza. Wbrew pozorom nie pochodzi ona z Włoch lecz z Grecji. Znana jest jednak jako włoskie danie. Prawdziwa włoska pizza powinna mieć cienkie ciasto i mała ilość składników. Najpopularniejsza wersja pizzy to pizza z sosem pomidorowym i serem. Prawdziwie włoska pizza to rozkosz podniebienia, ale również bomba kaloryczna. Nie jest to zatem danie dla tych, którzy chca być szczupli.
Włoskie dania to coś więcej niż tylko pizza i makaron. To również lasagne, gnocchi, ravioli oraz liczne desery – np. tiramisu czy panna cotta. Będąc we włoskiej restauracji nie warto zapominać o winie czy o pełnych aromatu serach- ricotty, mozarelli lub grana padano.
Zobacz film