Dawna kuchnia w dalszym ciągu żyje

Każda sztuka kulinarna charakteryzuje się własnymi tradycjami, ceremoniałami oraz czynnościami, jakie wykonuje się z największą starannością. W tym oraz kuchnia polska. To smutne, nie każdy rodowity Polak zna się na kuchni etnicznej choć w pięćdziesięciu procentach. Dla dużej grupy z nas kuchnia staropolska jest dosyć skąpa i prosta. Znacznej większości z nas jednoczy się jedynie z pierogami (jakie są niezmiernie cenione na całym świecie), schaboszczakom, mizerią i kartoflami. Nic bardziej mylnego. Pierogi honoruje się za lokalne, głównie z powodu podawania ich na terenach kraju. Ale nie bez przyczyny jedna z odmian pierogów nosi nazwę ruskie. Według historyków i znawców kuchni polskiej, pierogi zostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – przypuszczalnie z Rusi. Mimo to i tak w Europie czy w Stanach Zjednoczonych są one kojarzone zazwyczaj z Polską. Wolno dostać je w specjalnych lokalnych sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają gruntownie smak standardowych pierogów ruskich czy również jakichkolwiek innych, ale kiedy mamy je na co dzień na naszych stolikach ciężko jest nam docenić ich wartość. W końcu to tylko jedzenie. Jednak dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla pasjonatów oraz degustatorów, którzy przez pełne życie wypróbowali setki najróżniejszych dań, reprezentatywnych dla rozmaitych części Europy czy świata. Skoncentrujmy się jednakże jeszcze raz na charakterystyce kuchni polskiej. Wszelkie produkty i składniki używane przez wieki przez polskie kury domowe tak w rzeczy samej niedużo się zmieniły. Nie mamy tutaj na myśli techniki jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film